keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Unenkuuntelija

Yliluonnolliset tarinat herättävät mielenkiintoni paremmin kuin mikään muu. Mitä pelottavampi ja todenmakuisempi tarina, sitä pahemmin olen koukussa. Kiinnostuin eräästä tarinasta pari päivää sitten, kun luin amerikkalaisesta naisesta, Jennystä. Vaikka tarina ei aiheuttanut minulle unettomia öitä, antoi se minulle työkaluja, jotta voisin paremmin "etsiä omia demonejani".

Jennyllä oli ollut noin kuukauden verran käytössään Android-puhelimen sovellus Sleep As Android, kun unisovellus oli nauhoittanut yöllisen sananvaihdon Jennyn ja toistaiseksi tuntemattoman ihmisen/olennon kanssa. Jennyn omien sanojen mukaan hän oli täysin yksin tuona yönä. Sovelluksen ideana on, että nukkuja käynnistää sen käydessään nukkumaan ja se nauhoittaa nukkumisen aikana tapahtuvan puheen ja äänet. Tällä tavoin nukkuja voi aamulla kuunnella öiset mielipiteensä, äännähdyksensä ja muut erikoiset makuuhuoneesta kuuluvat äänet.

Esimerkkitapauksessa Jennyn tallenteisiin oli ilmestynyt kello kahden aikaan yösydännä jotain selittämätöntä. Kun hän aamulla kuunteli öiset tapahtumat, järkyttyi hän kuullessaan oman äänensä kysyvän "Mitä teet?" ja saadessaan siihen vieraan äänen hiljaisen vastauksen "En mitään". Hetken kuluttua ääni lisäsi vielä "Sen tekivät he". Nauhoituksen taustalla kuuluu epämääräistä naksuntaa, joka esiintyi samana yönä pitkän aikaa, alkaen vaimeasti ja koventuen kellon lähestyessä kahta yöllä. Jenny koetti selittää matalaa, maskuliinista ääntä järjen kanssa, että hän itse olisi vastannut eri äänellä omaan kysymykseensä, mutta kuulunut ääni oli hertseissä aivan eri luokkaa kuin Jennyn oma ääni. Oheisesta linkistä Weekinweird-sivuille voitte käydä lukemassa aiheesta kertovan artikkelin ja kuunnella nauhoitteen: weekinweird.com.

Minä ja vilkas mielikuvitukseni tietysti kuvitti mieleeni jo traagisen kummitustarinan, että Jennyn huoneessa olisi tuolloin vieraillut miespuolinen, järkyttävän kuoleman kokenut kummitus tai henki. Hän olisi vastannut Jennylle sillä välin kun huoneen nurkassa seisoo kolme, aavemaisen kalpeaa, valkoisiin yökaapuihin pukeutunutta tyttöä, naputtaen ensin Jennyn makuuhuoneen ovea, sitten seinää, sängyn jalkopäätyä, lähestyen... Ehkä mies esti tyttöjä satuttamasta Jennyä, tai ehkä hän oli koko tapahtuman alku ja juuret.

Leikittelen hetken aikaa karmaisevalla kummitustarinalla kunnes järkeni hyppää ohjaksiin ja työntää ajatusvirralleni "jäitä hattuun". Jään pohtimaan Jennyn sanomaa lausetta. Hän ei tekstin mukaan muista sanoneensa sitä, mikä on kyllä täysin normaalia unissapuhumiselle. Kuitenkin, olen kuullut unissapuhujien tarinointia, ja puhe on aina hyvin, hyvin epäselvää. Jennyn lausuma lause on kirkas, selkeä, eikä kuulosta lainkaan unenpyörteistä heräilevän mielen aikaansaannokselta. Jotain jutussa haiskahtaa, mutta haluan silti nauttia sen nostattamista kylmistä väreistä edes hetken.

Se, mikä paljastui todelliseksi helmeksi tämän jutun myötä, on unen nauhoittaminen. Häpeäkseni myönnän, etten ollut kuullut vastaavanlaisista sovelluksista aikaisemmin. Olen pohtinut keinoja tallentaa oman kotini öisiä ääniä ja ilmiöitä jollain tavalla, mutta olen hylännyt ajatuksen toistaiseksi, sillä minulta on puuttunut työvälineet toiveeni toteuttamiseen. Tämän artikkelin myötä tutustuin käytössäni olevan puhelimen vaihtoehtoihin ja latasin siihen Sleep Recorder -nimisen sovelluksen toiveikkaana - ehkä saan jotain samanlaista materiaalia kuin Jenny todistamaan makuuhuoneeni pimeyden öisiä ääniä.

Latasin ohjelman eilen ja testasin sitä viime yön ajan. Tallennuksia oli yhteensä kahdeksan kappaletta, joista en valitettavasti saanut vielä mainitsemisen arvoista materiaalia. Nauhoitteelta kuului jossain vaiheessa hymähdykseni, mutta muutoin se oli pääosin pelkkää kohinaa ja epämääräistä naksuntaa.

Hetkinen. Naksuntaa?
Kuulostaa tutulta...
Palaamme asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jäikö asia askarruttamaan - ota yhteyttä ja kommentoi!