lauantai 17. syyskuuta 2016

Menneisyydestä tulevaisuuteen

Prekognitio, eli selvänäkö, ennustaminen ja näyt tulevaisuudesta, on yksi parapsykologian haara. Se on kykyä nähdä ja ennustaa tulevaisuuteen sijoittuvia tapahtumia, joista ei välttämättä ole vielä ennustamishetkellä minkäänlaisia merkkejä. Ennustajia ja selvänäkijöitä on elänyt kautta aikojen, joillakin heistä oli todellisia kykyjä, jotkut taas huijasivat helppouskoisia ja elättivät siten itsensä ja perheensä.

Prekognitio on mielenkiintoinen osa parapsykologiaa, eikä sen todellinen luonne ole lähelläkään lehdistä luettavia horoskooppeja tai ennustajien maksullisia puhelinlinjoja. Historiassa on eräs selvänäkijä, joka ennusti John F. Kennedyn salamurhan vuonna 1963, World Trade Centerin -iskut 11.9.2001, Irakin sodan vuonna 2003, uskontojen väliset konfliktit sekä ilmastonmuutoksen. Hän oli Michel de Nostredame, Nostradamuksena tunnettu näkijä, ja hän eli vuosina 1503-1566. (lähde: Genzmer & Hellenbrand, Mysteria; selittämättömiä ihmeitä ja arvoituksellisia ilmiöitä, Parragon Books Ltd 2007)

Nostradamus kirjoitti ennustuksena runomaiseen muotoon, ja käytti kirjoituksissaan useaa eri kieltä. Tämä on tietenkin osaltaan mahdollistanut tulkinnanvaraisuuden, epämääräisiä ennustuksia on helppo sovittaa lähes mihin tahansa tapahtumaan. Kuitenkin, Nostradamuksen kirjoittamasta kirjasta löytyi jo 1500-luvulla seuraavien vuosisatojen kuohuttavia tapahtumia, tulkinnoissa olivat mm. ennustukset ensimmäisestä ja toisesta maailmansodasta, ja niistä on löydetty jopa ennustus kolmannesta maailmansodasta.

Internet on tulvillaan tietoa Nostradamuksesta, hänen ennustuksistaan ja niiden tulkinnoista. Business Insider on listannut Nostradamuksen ennustuksista 14 kuuluisinta, listaan ne tähän ja liitän osaan ennustukset englanninkielisinä:

1. Kuningas Henry II:sen kuolema. Henry II haavoittui turnajaisissa ja kuoli joitakin päiviä myöhemmin saamiinsa kuolettaviin vammoihin.

"The young lion will overcome the older one, 
  On the field of combat in a single battle; 
  He will pierce his eyes through a golden cage,
  Two wounds made one, then he dies a cruel death."2. Lontoon suuri palo. Vuonna 1666 Lontoon keskustassa riehunut tulipalo aiheutti vakavia yhteiskunnallisia ja taloudellisia ongelmia.

"The blood of the just will be demanded of London
Burnt by fire in the year '66
The ancient Lady will fall from her high place
And many of the same sect will be killed.
"


3. Ranskan vallankumous vuonna 1789.

4. Napoleon Bonaparte. Napoleonin aikana 1769-1821 Euroopassa ja Ranskanssa kuohui.

5. Louis Pasteur (1822-1895) oli ranskalainen kemisti, joka osoitti bakteerien ja rokotusten tärkeyden sairaanhoidossa.

"The lost thing is discovered, hidden for many centuries.
Pasteur will be celebrated almost as a God-like figure.
This is when the moon completes her great cycle,
But by other rumors he shall be dishonored.
"


6. Adolf Hitler (1889-1945). Nostradamuksella katsotaan olevan ainakin kaksi ennustusta Hitleristä, joista toinen ennustaa hänen tuhonsa.

"Beasts ferocious with hunger will cross the rivers, 
The greater part of the battlefield will be against Hister. 
Into a cage of iron will the great one be drawn, 
When the child of Germany observes nothing."


7. Charles De Gaulle (1890-1970) oli ranskalainen kenraali ja poliitikko, myöhemmin Ranskan presidentti. Ennustuksessa mainitaan "eräs sukunimeltään De Gaulle".

8. Atomipommi/Ydinase. Ensimmäiset atomipommit räjäytettiin vuonna 1945 Japanissa, Hiroshimassa ja Nagasakissa.

9. John F. Kennedyn murha vuonna 1963 ja hänen veljensä Robert F. Kennedyn murha vuonna 1968.

"The great man will be struck down in the day by a thunderbolt,
An evil deed foretold by the bearer of a petition.
According to the prediction, another falls at night time.
Conflict at Reims, London and a pestilence in Tuscany.
"


10. Challenger-avaruussukkulan räjähdys vuonna 1986. Challenger räjähti vain muutamia kymmeniä sekunteja nousunsa jälkeen, tuhoten samalla kappaleiksi sen kyydissä olleet astronautit. Heidän perheensä ja ystävänsä olivat alhaalla katsomossa joutuen todistamaan rakkaidensa kuoleman taivaalla.

"From the human flock nine will be sent away,
Separated from judgment and counsel:
Their fate will be sealed on departure
Kappa, Thita, Lambda the banished dead err."


11. Prinsessa Dianan kuolema vuonna 1997.

12. John F. Kennedy Juniorin kuolema vuonna 1999.

13. World Trade Centerin iskut 11.9.2001

14. Suuri tulevaisuuden maanjäristys (jota ei vielä artikkelin kirjoittamisvuonna ollut tapahtunut). Ilmeisesti kyseessä tulee olemaan tuhansia ihmishenkiä vaativa järistys. Tänä vuonna Italiassa sattuneessa järistyksessä lähes 300 ihmistä sai surmansa, eli se ei välttämättä täytä vielä kriteerejä. Insider ehdottaakin Kalifornian olevan mahdollinen paikka sen epävakaan sijainnin vuoksi. Tulkitkaa itse alla oleva ennustus...

"The sloping park, great calamity, 
Through the Lands of the West and Lombardy 
The fire in the ship, plague and captivity; 
Mercury in Sagittarius, Saturn fading."


On erikoista, että 1500-luvulla elänyt henkilö pystyi antamaan tulevaisuuden ihmisten nimiä ja kertoa heille sattuvista tapahtumista, ja että heille todella kävi niin kuin ennustettiin. Entäpä Lontoon palo, jonka ennustuksessa osattiin mainita oikean kaupungin lisäksi oikea vuosilukukin? Monilla ennustuksilla on kyllä mahdollisuus sopia useampaankin tapahtumaan, jälkikäteen on helppo puntaroida palat loksahtelemaan oikeisiin paikkoihin.

Onko prekognitiota todella olemassa, vai ohjaileeko näitäkin yhteensopivuuksia sattuma? Sattuma on melko kiireinen, mikäli sysäämme kaikki selittämättömät ilmiöt ja asiat sen harteille.

En ole itse koskaan käynyt ennustajalla, ja uskon sillä alalla liikkuvan paljon huijareita. Se ei kuitenkaan poissulje sitä, etteikö joillain ihmisillä todella olisi kykyä katsoa ajan sitoman hetken yli. Aikahan on ihmisen luoma käsite, en yhtään epäile, että joku jossain pystyy hieman venyttämään sen rakenteita.

Olisin valmis kokeilemaan avoimin mielin.

Mitä Nostradamukseen tulee, hän oli joko todellinen parapsykologinen nero, edelläkävijä, tai sitten seinähullu, joka näki aivan liian vilkkaita unia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jäikö asia askarruttamaan - ota yhteyttä ja kommentoi!